Vad är Http och Https?

Om du någonsin sett ”https” eller ”http” i webbadressen till en webbplats kanske du har undrat vad det står för. Det här är teknikprotokoll som gör det möjligt för internetanvändare att visa länkar, hoppa från länk till länk, från sida till sida, från webbplats till hemsida.

Utan dessa teknikprotokoll skulle webben se väldigt annorlunda ut: I själva verket kanske vi inte ens har webben som vi känner till idag. Här är mer djupgående information om båda dessa webb protokoll.
HTTP = Hyper Text Transfer Protocol
HTTP står för ”Hyper Text Transfer Protocol”, det primära teknikprotokollet på webben som gör det möjligt att länka och bläddra. Det här är den teknik som används för att kommunicera mellan webbservrar och webbanvändare. Detta protokoll är grunden för stora, multifunktionella, multi-input-system – som World Wide Web. Webben som vi vet det skulle inte fungera utan denna grund av kommunikationsprocesser, eftersom länkar är beroende av HTTP för att fungera korrekt.
HTTPS = Secure Hyper Text Transfer Protocol
HTTPS är ”Secure Hyper Text Transfer Protocol” med Secure Sockets Layer (SSL), ett annat protokoll som utvecklats främst med säkra Internettransaktioner (betalningar online) i åtanke.
Förkortningen SSL står för Secure Sockets Layer
SSL är ett säkert krypteringswebbprotokoll som används för att göra datainformation säker när den överförs via Internet. SSL används speciellt på shoppingsidor för att hålla finansiella data säkra men används även på alla webbplatser som kräver känslig data (till exempel ett lösenord). Webbläsare kommer att känna av när SSL används på en webbplats, det ser man genom att läsa HTTPS i adressfältet.
Så när du navigerar till en webbplats som tex. Amazon eller eBay och du betalar för något, antingen genom en säker kundvagn eller ett betalningssystem som Paypal, bör du se över adressen i adressfältet i webbläsaren om webbplatsen du har kommit till är en https-webbplats, eftersom:
https framför URL-adressen indikerar att du nu befinner dig i en ”säker session”.
Säkerhet på nätet är bara sunt förnuft
Du kan till exempel logga in på ditt bankkonto på webben. Du måste ange ett användarnamn och lösenord, och sedan ser du din kontoinformation. Observera nästa gång du gör det här och kolla adressfältet högst upp i webbläsaren. Det ska indikera att du nu är i en säker session med tillägg av ”https” framför webbadressen tex https://www.sweedly.se.
Om du inte ser detta extra säkerhets-lager (https://) när du är på en webbplats som frågar dig om dina bankuppgifter, fortsätt inte! Du riskerar att få din information hackad eller kompromissad.
För extra säkerhet, logga alltid ut i en säker session (tex. din bank) när du är klar, och speciellt om du är på en offentlig dator. Detta är bara sunt förnuft; Även om en webbplats kan vara helt säker, med all information och teknik som vi har skrivit om i den här artikeln så finns risken alltid att din information läcker ut.
Detta gäller särskilt om du är på en offentlig eller arbetsdator där nätverket kanske har mer tillgång till din information än vad du föredrar, men det gäller också ett mer privat nätverk (hem), särskilt om du vill behålla din information säker.
Till sist, det är smart att alltid logga ut från en säker session när det kommer till din personliga eller ekonomiska information, för att hålla dig så säker som möjligt.
På återseende,

Sweedly


Jean

Jean (tid.Jian Erdem) är en specialiserad konsult inom ämnet Webbutveckling och SEO optimering. Hans främsta erfarenheter ligger inom Digital marknadsföring, Wordpress, Webbdesign, SEO, Projektledning och musikproduktion. Jean är proffs på ta fram SEO rapporter och analyser för företag som ville öka sin digitala närvaro. Som projektledare har Jean levererat fullständiga hemsidor till småföretag och privatpersoner i alla branscher.

Gratis SEO Analys

Gratis SEO Analys & Rapport av din webbplats


Få en gratis SEO Analys & Rapport av din webbplats. I SEO rapporten får du rekommendationer på hur du kan förbättra din position i sökmotorer som Google. Ligg steget före dina konkurrenter och öka din digitala närvaro online.

Webbyrå Sweedly Webbyrå Dalarna Webbyrå Stockholm Webbyrå Borlänge

Kontakta vår webbyrå

Kontakta oss. Vi hjälper vi dig!

© Copyright 2020. Alla rättigheter reserverade | Sweedly Webbyrå